Beloruski dan

7. 7. 2017, ob 20.30
Festivalna dvorana Bled





Glasbena in plesna predstava v petih dejanjih z naslovom "Mi smo Belorusi” zajema zgodovinski, arheološki in etnografski vidik nastanka in razvoja beloruske kulture od poganstva do 20. stoletja ter belorusko folkloro.

Namen projekta je prikazati nastanek in razvoj beloruskega naroda in kulture do današnjih dni z moderno koreografijo, starimi glasbenimi instrumenti, narodnimi nošami, in uporabnimi predmeti.
Avtorica in vodja projekta Valentina Gajeva je umetniška vodja Beloruskega državnega koreografskega ansambla Haroški / Khoroshki (od leta 1974 do danes), znana beloruska koreografinja, in prejemnica državne nagrade Republike Belorusije, posebne nagrade predsednika, nagrade "Duhovni preporod” in medalje reda Francyska Skaryne. Podelili so ji tudi častni naziv umetnice Belorusije.

Valentina Gajeva je podrobno preučila kulturno dediščino Belorusije, jo reintepretirala ter obudila na neponovljiv in izjemen način. V več kot 40 letih dela z ansamblom Harroški je Valentina Gajeva ustvarila mnogo izvirnih del. Vešče združuje izvirne beloruske plese in gledališče koreografije predstav "Legenda Turova”, "Zvezek iz Polotska”, "Zbogom, 20. stoletja”, "Dober večer, gosti!”, "Belorusi”, itd.

Ansambel Haroški je nastopal na najboljših svetovnih odrih: Citizen Hall v Los Angelesu, športna in koncertna dvorana jordanskega kralja Huseina, na sanremskem festivalu v Italiji, v dvorani Filharmonije v Münchnu, v kongresni dvorani palače Kremlin, v koncertni dvorani "Rusija”, v koncertni dvorani Čajkovskega v Moskvi, v Veliki koncertni dvorani "Oktobrski” v St. Petersburgu, v palači Združenih arabskih emiratov, v koncertni dvorani Budimpešta v Mupi na Madžarskem, v pekinškem državnem gledališču, ter v koncertnih dvoranah EXPA 2010 (Šanghaj) in EXPA 2015 (Milano), itd. 



Izdelava: MMstudio