AMADEO ORKESTER

11. 7., ob 20.30, cerkev sv. Martina


Vstopnina: 15€Leta 2013 ustanovljeni Orkester AMADEO deluje pod umetniškim vodstvom pianista in dirigenta Tilna Drakslerja. Glavni namen sestava je poustvarjanje kvalitetne glasbe velikih mojstrov v navezavi na druge umetnostne veje, ki uspejo dvigovati človeškega duha in obenem predstavljajo izjemno iztočnico mladim profesionalnim glasbenikom po udejstvovanju znotraj in izven meja slovenskega kulturnega prostora. V njem igrajo študentje in diplomanti Akademije za glasbo v Ljubljani, Visoke šole za glasbo v Gradzu, Deželnega konservatorija za glasbo iz Celovca, Visoke šole za glasbo v Detmoldu, Akademije za glasbo v Zagrebu, člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenije itd. 

Koncerti so bili del »Kristalnega abonmaj«, »Mednarodnega cikla«, festivalov »Pisana Loka«, »Loka v Snegu« (Škofja Loka), »Poletje v knežjem mestu«, »Večeri v atriju« (Celje), koncertnih ciklov v Narodni galeriji (Ljubljana), Freisingu, Berlinu (Nemčija), Gerbičevih večerov v Cerknici itd.

Kot solisti so z orkestrom nastopali: Matjaž Robavs (tenor), Liza Šparovec (sopran), Marta Močnik-Pirc (sopran), Urška Rihtaršič (harfa), Franc Avsenek (viola), Igor Krizman (harmonika), Goran Farkaš (etno instrumentarij), Feri Lainšček (pesnik, recitator), Ana Obreza (dramaturginja, recitatorka), Rok Kravanja (igralec).
Tilen Draksler je študij dirigiranja pričel z Anrejem Ožbaltom, trenutno pa je vpisan na magisterij orkestrskega dirigiranja na Akademiji "Karatina Gurska" v Madridu, pod mentorstvom maestra Georgeja Pehlivaniana. Klavir je diplomiral v razredu Tatjane Ognjanovič na Akademiji za glasbo v Ljubljani, podiplomski študij pa na "Budapest Music Franz Liszt Academy" v Budmipešti pod mentorstvom Laszla Baranyaya. Svoje dirigentsko znanje je izpopolnjeval s priznanimi dirigenti, kot so Lior Shambadal, Cristóbal Soler, César Viana, Borja Quintas, Arturo Tamayo, Miquel Rodrigo, Tim Redmond, Morten Wensberg, Jon Malaxetxebarr, Mark Heron, Holger Speck.

Je ustanovitelj in idejni vodja Festivala Amadeo ter Orkestra Amadeo.
Dirigiral je že orkestrom, kot so: Berliner Sinfonietta, Royal NC Orchestra, Orquesta Filarmónica de Málaga, Katarina Gurska Orchestra, Orkester in zbor Pro musica viva, Orkester Trnovo.

Sodeloval je v dokumentarnih snemanjih o skladateljema Risto Savinu in Janku Ravniku. Bil je glavni glasbeni gost v projektu "Wir glauben all an einem Gott" v Italiji, je idejni vodja in voditelj dogodkov "Klasicna glasba za otroke" na osnovnih šolah in mednarodnega cikla koncertov z orkestrom "Peneča klasika". Igral je kot član Sud Europäische Junge Philharmonie v Nemčiji, Godalnega orkestra glasbene šole Celje in kot solist z Domžalskim simfoničnim orkestrom, Godalnim orkestrom Škofja Loka (Arseia), Univerzitetnim pihalnim orkestrom Ljubljana in na otvoritvenem koncertu skupine The Stroy. Podeljeno mu je bilo občinsko priznanje župana občine Celje za kulturne dosežke.Solist Izak Hudnik, violončelo, študira na Salzburški Univerzi za glasbo Mozarteum pri profesorju Giovaniju Gnocchiju. Je prejemnik številnih nagrad doma in v tujini.Izdelava: MMstudio