DUSIKA

9. 7., ob 20.30, Festivalna dvorana Bled


Vstopnina: 15€Mladinski simfonični orkester regije Kopenhagen – DUSIKA - Copenhagen Region Youth Orchestra je bil ustanovljen leta 1988 na pobudo okrožnega sveta Kopenhagna in združuje 60 mladih glasbenikov  v starosti od 13 do 25 let, ki obiskujejo glasbene konservatorije in Kraljevo glasbeno akademijo v Kopenhagnu. Deluje pod umetniškim vodstvom Christiana Ølanda.
Orkester daje mladim glasbenikom v regiji Kopenhagen priložnost, da so del simfoničnega orkestra s temeljitim in strokovnim poukom in si na ta način prizadevajo ''iskati drug drugega v glasbi in deliti svojo strast s čim več ljudmi''.

Orkester vsako sezono organizira in izvede 8-10 koncertov in organizira koncertno turnejo, ki združuje družbeni in prosti čas z možnostjo nastopa v tujini.  Dobro delovanje orkestra se kaže v organizaciji letnih koncertov na Danskem in gostovanju po državah kot so Ferski otoki, Francijia Belgija, Nizozemska, Poljska, Nemčija, Rusija, Estonija, Škotska, Češka in  Avstralija.

Christian Øland je eden najbolj vznemirljivih mladih nordijskih talentov. V koncertni sezoni 2017/18 je debitiral  z Danskim narodnim simfoničnim orkestrom in s Kraljevskim švedskim orkestrom v Stockholmski operi. Tovrstne  dosežke dopolnjuje z nedavnimi prizadevanji s Københavnom, simfoničnim orkestrom Odense, simfoničnim orkestrom Aarhus in orkestrom Norden, Nordijskim mladinskim orkestrom.

Christian se je rodil na Danskem leta 1994 in študiral v uglednem dirigentskem razredu Akademije Sibelius v Helsinkih. Po samo letu dni na Finskem je bil imenovan za pomočnika dirigenta v Finskem radijskem simfoničnem orkestru pri glasbenem direktorju orkestra Hannu Lintu. Tesno je sodeloval z gostujočimi dirigenti Finskega radijskega simfoničnega orkestra, med katerimi je bil tudi Oliver Knussen, s katerim je pripravil predstavo Der Nächtige Wanderer Reinberta de Leeuwa.

Sodeloval je s Helsinško Sinfonietto z izvedbo Brittenove "Midsummer Night's Dream" in dirigiral  Kraljevemu švedskemu baletu, sloviti balet P.I. Čajkovskega ''Rome in Julija'' , v produkciji Mataja Ekama . Z  Danskim nacionalnim simfoničnim orkestrom je izvedel  Sibeliusovo simfonijo št. 2. 

V l. 2016 je Christian prejel nagrado za talente Carl Nielsen in  štipendijo združenja danskih dirigentov Arne Hammelboe Travel Scholarship.

Ditte Aggerholm, solistka (flavta)


www.dusika.dkIzdelava: MMstudio