Festival Bled kot pozdrav ljubezni

09.07.2018


V okviru 23. Festivala Bled, ki v teh dneh poteka na različnih blejskih lokacijah se bo do 17. julija 2018 zvrstilo 14 koncertnih večerov. Program mednarodnega glasbenega festivala je tudi letos nastal pod okriljem Zavoda za kulturo Bled in umetniškim vodstvom Jerneja Brenceta.

Letošnji moto festivala je pozdrav ljubezni, znamenita skladba angleškega skladatelja Edwarda Elgarja Salut d'Amour pa bo kot rdeča nit povezovala vse izvajalce festivalskega programa, ki bo potekal v Festivalni dvorani Bled, v cerkvi sv. Martina in v Grand Hotelu Toplice.

Funtango, tri kultne kitare in Blejski misal

Uvodni koncert 23. Festivala Bled, Salut d'Amour so izvedle različne zasedbe godalnega oddelka Univerze za glasbo na Dunaju pod mentorstvom prof. Michaela Frischenschlagerja. Sledil je večer z mladimi britanskimi glasbeniki iz šole Leys iz Cambridga. Festivalsko občinstvo so že navdušili tudi izvajanja tango glasbe v slovenskem prostoru, Marko Hatlak in Funtango. Ko so se srečali trije slovenski kultni kitaristi Aleš Strajnar, Jerko in Miro Novak je lahko nastal le odličen jam session večer. Glasbeno-literarni večer, Blejski misal, je nastal v sodelovanju izjemnega Janija Kovačiča in harmonikarja Klemna Lebna. Moderen in hkrati prastar, skoraj tradicionalen nastop prinašalcev in prenašalcev zgodb je bil pika na i prvega festivalskega tedna. Vse pesmi, ki sta jih avtorja izvajala v tem večeru so izšle tudi v posebni izdaji Bled Misal, v ekskluzivni nakladi 23 izvodov ob 23. Festivalu Bled.

Trio Rupnik na Blejskem gradu

Vsako leto v okviru Festivala Bled pripravimo tri koncertne večere (9., 12. in 14. 7., Grand Hotel Toplice), na katerih svoje mojstrstvo prikažejo mladi glasbeniki in glasbenice, ki se udeležijo mojstrskih tečajev v okviru festivala. Mojstrskih tečajev, začnejo se že 30. junija, se letos udeležuje 98 mladih, 46 iz Slovenije, ostali prihajajo iz Izraela, Madžarske, Južne Koreje, Japonske, Italije, Kanade, Poljske, Bosne in Hercegovine ter iz ZDA. Letos prav na željo udeležencev tečajev, predvsem tistih z Daljnega vzhoda, organiziramo tudi tečaj slovenščine.
Družinski klavirski Trio Rupnik sestavljajo violinistka Manca, violončelist Nejc in pianist Anže. Vsi trije so večkratni nagrajenci državnih in mednarodnih tekmovanj (10. 7., Viteška dvorana). Sledi nastop ansambla ustnih harmonik Sorarmonica, ki ga vodi vsestranski akademski glasbenik violinist in multi-instrumentalist, skladatelj in aranžer Vladimir Hrovat (11. 7., cerkev sv. Martina).

Brata Jávorkai, Moonlight Sky in Cello Attacca!

Brata Jávorkai, izjemno nadarjena glasbenika, ki prihajata z Madžarske  navdušujeta z osupljivo interpretacijo najzahtevnejših del klasične glasbe. Sándor (violina) in Adam (violončelo) Jávorkai nastopata kot solista z znanimi in kot duo na koncertnih turnejah po Evropi, v Rusiji, na Japonskem in Kitajskem (13. 7., cerkev sv. Martina). Slovensko fusion skupino Moonlight Sky sestavljajo štirje vrhunski glasbeniki, Miha Petric, Janez Moder, Žiga Kožar in Jan Sever. V njihovih avtorskih skladbah se jazzovska svoboda prepleta z živahno energičnostjo, povezuje pa ju ljubezen skupine do kompleksnejših ritmičnih in melodičnih elementov (15. 7., Festivalna dvorana Bled). Nastop zasedbe Cello attacca, je na Festivalu Bled vedno poslastica. Zasedba nekdanjih in sedanjih učencev naše priznane čelistke Karmen Pečar Koritnik bo izvedla izvrsten program, ki so ga naslovili South American Getaway (16. 7., cerkev sv. Martina).
Zgodba o moči ljubezni za zaključek Festivala Bled.

Po dveh tednih odlične glasbe bo oder Festivalne dvorane Bled pripadel ustvarjalcem mjuzikla Sneguljčica. Avtorica mjuzikla je Alenka Gotar, v Sneguljčici pa nastopajo učenci njene pevske šole (17. 7., Festivalna dvorana Bled).

Foto: Boris Pretnar

Izdelava: MMstudio