19.7. 20.30

Festivalna dvorana: LAIBACH

Nakup vstopnic :

https://www.mojekarte.si/si/laibach/vstopnice-1152557.html
foto: Ciril Jazbec


Skupina Laibach je od ustanovitve leta 1980 v Trbovljah pa do danes imela več kot tisoč koncertnih nastopov po svetu in sodi med najbolj razpoznavne slovenske glasbene skupine, in je izjemno uveljavljena tudi na mednarodni »alternativni« oziroma »neodvisni« glasbeni sceni. Samo v Londonu je Laibach nastopil več kot 35-krat, izpeljal pa je tudi več samostojnih turnej po Evropi in Severni Ameriki. Laibach je koncentriral v mnogih prestižnih dvoranah ter sodeloval na različnih svetovnih kulturnih in glasbenih festivalih. Za matično založbo Mute in druge založbe je objavil več kot 30 albumov, tudi več dvojnih. Pripravil je glasbo za množico gledaliških produkcij in vsebinsko sodeloval pri nastanku nekaterih od teh projektov. Glasbo skupine je med drugim moč zaslediti tudi v hollywoodskih filmskih hitih (Spiderman, Blair Witch Project...) in v popularni ameriški televizijski nanizanki Alias, skupina pa je leta 2012 posnela tudi filmsko glasbo za neodvisni filmski hit Iron Sky, ter nekaj let pozneje še za njegovo nadaljevanje Iron Sky - The Coming Race.  O Laibachu so bili posneti celovečerni filmski dokumentarci (Victory Under The Sun, Predictions of Fire, Divided States of America, Liberation Day, etc....) in več televizijskih dokumentarnih oddaj.

 

V svojem glasbenem izrazu Laibach združuje različne žanre, od eksperimentalnega industrijskega zvoka do simfoničnega, t. i. militantnega klasicizma in elektronske glasbe. Njihov album Opus Dei, iz leta 1987, je redno uvrščen v mednarodne izbore najboljših oziroma najpomembnejših plošč industrijskega rocka vseh časov. Skupina je tudi utemeljitelj retroavantgardne umetniške smeri (skupaj z drugimi skupinami iz umetniškega gibanja, znanega pod imenom Neue Slowenische Kunst). Že od svojih začetkov na nastopih poleg glasbe kreativno vključuje tudi druge medije. Zaradi brezkompromisne umetniške drže, pa tudi zaradi prodorne analize politične ideologije totalitarizma je v svojem delovanju Laibach večkrat imel nemalo težav, med letoma 1983 in 1987 pa je bil v takratni Jugoslaviji in Sloveniji tudi uradno prepovedan. Leta 2015 se je Laibach odpravil v Severno Korejo, kjer je, na povabilo severnokorejskega Komiteja za mednarodno kulturno sodelovanje ob obeležitvi 70-letnice osvoboditve izpod japonskega jarema, v Pyongyangu izpeljal dva, v svetu izredno odmevna koncerta. Zapisi o skupini so se vrstili v mnogih svetovnih medijih, med ostalim se je skupina znašla tudi na naslovnici New York Timesa, o gostovanju v Severni Koreji pa je bil posnet dokumentarni film, z naslovom Dan osvoboditve (Liberation Day).    

 

S svojim delom je Laibach vplival  na mnoge druge pomembne svetovne skupine, med njimi usodno tudi na nemške velikane Rammstein. Njihova matična založba  je znamenita  Mute iz Londona, ki je pod svojo streho združila nekatera izrazitejša svetovna glasbena imena, kot so Depeche Mode, Nick Cave, Goldfrap, Moby, Diamanda Gallas, Swans, Kraftwerk, New Order, etc. Skupina Laibach živi in dela v Ljubljani.

Laibach na Bledu še ni nikoli nastopil, zato bo na svojem premiernem koncertu v Festivalni dvorani predstavil široki prerez skladb iz svojega bogatega repertoarja. 

Izdelava: MMstudio