GORAN BOJČEVSKI KVARTET

8. 7., Festivalna dvorana Bled


Vstopnina: 15€
Goran Bojčevski je magisterij iz klarineta končal na slovitem salzburškem Mozarteumu z najvišjo oceno v razredu svetovno znanega prof. Aloisa Brandhoferja. Forum answers.com ga uvršča med najboljše klarinetiste sveta. Je tudi skladatelj, glasbo ustvarja za filme, reklame, balet, napisal pa je tudi celovečerno suito Balkanski portreti in jo v sodelovaju z simfoničnim orkestrom RTV Slovenija tudi posnel. V posebno čast si šteje, da njegove skladbe izvajajo na različnih univerzah po svetu, še posebaj na salzburškem Mozarteumu.

Je utemeljitelj novega glasbenega sloga balkan nuevo, ki se opira na njegove balkanske korenine in jih posodablja z elementi klasične in tango glasbe. Nadvse uspešno in odmevno ga je predstavil pred polno Gallusovo dvorano Cankarjevega doma.

Jan Sever je eden vidnejših slovenskih pianistov svoje generacije. Redno sodeluje z mnogimi priznanimi slovenskimi umetniki. Je reden gost pomembnejših koncertnih ciklov in festivalov v Sloveniji in tudi v tujini (Nemčija, Portugalska, Brazilija…). Je stalni pianist tria Slavko Osterc, ki se posveča izvajanju del skladateljev 21. stoletja.. Poleg tega je tudi stalni član kvarteta Quatro Por Tango in skupin Astorpia ter Funtango, ki izvajajo pretežno tango glasbo argentinskega skladatelja A. Piazzolle. Že vrsto let deluje kot pedagog in korepetitor na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

GB Quartet izvaja predvsem glasbo sveta, vsem dobro poznane skladbe (Piazzola, Mozart, Bach, makedonske ljudske ...), ki pa so posebni zaradi edinstvenih aranžmajev Bojčevskega – znašle so se v etno-jazz preobleki – t.i.. balkan nuevo.

Jošt Lampret  je eden najvidnejših kontrabasistov na tem območju. Kot solist je nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom Radia in televizije Slovenija, Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana ter Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Predstavil se je tudi v ciklih Glasbene mladine Ljubljanske. Redno ali projektno pa sodeluje ali je sodeloval tudi z različnimi zasedbami in glasbeniki kot so; Marko Hatlak & FUNtango, Goran Bojčevski Quartet, Mate Bekavac, Daniel Rowland, kvintet kontrabasov Bass Chorus pod vodstvom Zorana Markovića, Scaramelli Bass Quartet, Terrafolk in Simbolični orkester, Mediteranski mladinski orkester in mnogo drugih klasičnih, jazz in crossover zasedb.

Žiga Kožar, eden najbolj cenjenih in vsestranskih bobnarjev v Sloveniji in širše. Nastopal je z raznimi zasedbami v Sloveniji in tujini, med drugimi z; Peter Erskine, Stu Hamm, Jackie Marshall, Nataša Tasić, Grupa September, Imer Traja Brizani, Dejan Pečenko, Zdenka Kovačiček, Mike Sponza, Kornelije Kovač, Soul Activation&Rok Golob, Big band RTV Slo, Simfonični orkester RTV, Sabrina Hebiri, Maja Keuc, Tedi Spalato, Neisha, Jadranka Juras, Maja, Trkaj, Janez Zmazek Žan, Boris Bele, The Stroj ...

Glasbeniki nedvomno vsak na svojem področju predstavljajo vrh dovršenosti, ko pa se posamezne energije zlijejo v eno samo, dobimo eno čisto posebno Zgodbo. Zgodbo, ki dokazuje, da je prepletanje raznih glasbenih zvrsti ne zgolj mogoče, ampak čarobno.
Izdelava: MMstudio