PERCUSSIVE COLOURS

6. 7., ob 20.30, Festivalna dvorana Bled


Vstopnica: 15€




Leta 2012 ustanovljena zasedba Percussıve Colours - Ruya Taner, klavir in Dinçer Özer, tolkala - je prepoznaven po  repertoarju, ki prepleta znana klavirska dela, dela sodobnih turških skladateljev in narodno glasbo ter ustvarja raznobarven kulturni mozaik Turčije.

Dincer Özer -  glasbeno znanje je najprej pridobival od svojega očeta, Erdema Özerja, nato pa je izobraževanje nadaljeval na državnem konservatoriju za glasbo v turški Ankari, pri profesorjih Muzafferju Erberiku in Hasimu Yedicanu.
 
V času dodiplomskega študija je že redno nastopal z različnimi tolkalskimi zasedbami, v katerih je kasneje postal tudi stalni član. 
 
Po uspešno pridobljeni diplomi se je kot član tolkalske sekcije zaposlil v Predsedniškem simfoničnem orkestru.
 
Özer je dobitnik prve nagrade na tekmovanju Sredozemskih mladinskih orkestrov v Franciji, kjer je nastopal kot vodja tolkalske sekcije. Udeležil se je tudi številnih mojstrskih tečajev v tujini. Med drugim je svoje znanje izpopolnjeval pri znanem francoskem tolkalistu Sylvicu Gualdu in ameriškemu džezistu S. Saundersu Smithu, medtem ko se je pri Dannisu Kainu učil skrivnosti orkestrske igre, pri Kenneithu Anoffu pa rocka. Ameriški tisk je njegovo delo pospremil  z mnogimi pozitivnimi kritikami. 
 
Prejel je prvo nagrado in štipendijo švicarske vlade za študij tolkal, na katera se igra s tolkalskimi palicami, pri profesorju Yvesu Bruestauxu, tolkal z mehkimi palicami pri Williamu Blancu in latinoameriških tolkal pri Johnu Mayerju v Ženevi.
 
Poleg obveznosti, ki jih prinaša njegov položaj v Predsedniškem simfoničnem orkestru, Özer nastopa tudi kot solist in izvaja dela, kot so Koncert za dva klavirja in tolkala Bele Bartoka. Nastopal je tudi s Švicarskim romanskim orkestrom, mednarodno tolkalsko zasedbo iz Ženeve in sodeloval pri snemanjih zgoščenk in TV oddaj doma v Turčiji in tujini.
 
Čeprav je na turnejah s Predsedniškim orkestrom prepotoval ves svet, še vedno veliko časa nameni novim projektom, v katerim turške melodije in ritme prenaša na tolkala, na katera se igra z udarjanjem na tipke. Drugi član dueta, v katerem igra to glasbo, je njegov brat Soner Özer. Sodeluje tudi s različnimi plesnimi skupinami, tako folklornimi kot tistimi, ki se ukvarjajo s sodobnim plesom. 
 
Trenutno deluje kot predavatelj na Fakulteti za lepe umetnosti na Univerzi Gazi, kjer svoje bogato glasbeno znanje deli z mladimi glasbeniki in organizira tolkalski festival, ki bo letos praznoval že svojo sedmo obletnico.




Ruya Taner, ki velja za eno vodilnih pianistk sodobne generacije, prihaja iz Turške republike Severni Ciper. V glasbo jo je vpeljal oče, nato pa je študij nadaljevala na turškem državnem konservatoriju v Ankari, kjer sta bila njena profesorja Mithat Fenmen in Tulga Cetiz.
Leta 1983 je na podlagi Zakona o nadarjenih otrocih Ruya pridobila državno štipendijo za študij na londonski ustanovi Guildhall School of Music and Drama, kjer je svoje znanje nadgrajevala v razredu prof. Joan Havill. Pridobila je diplomo AGSM, leta 1992 diplomirala iz ARCM na Royal College of Music, dve leti kasneje pa je pridobila še izjemno redko diplomo za koncertne recitale (Concert Recital Diploma).
 
Kot študentka se je udeležila mnogih mojstrskih tečajev, tudi pri prof. Pascalu Rogu v Nici, s katerim je kasneje skupaj nastopila na festivalu Bellapais na Severnem Cipru.




Izdelava: MMstudio