St. Peter's Chamber Orchestra

3. 7.  2017, ob 20.30 
Cerkev sv. Martina

Od ustanovitve leta 2014 je orkester komorne glasbe St. Peter’s Chamber Orchestra (SPCO) zgradil sloves orkestra, ki neguje najvišje standarde orkestrske glasbe Univerze v Oxfordu. Člani orkestra prihajajo z različnih oddelkov univerze, od študentov prvih letnikov do diplomantov in profesorjev različnih študijskih smeri.

John Warner, dirigent in ustanovitelj orkestra
, je dodiplomski študij glasbe na St. Peter's College zaključil leta 2016 z najvišjo oceno. Trenutno je študent magisterija (Master of Studies). Leta 2015 je zmagal na prestižnem dirigentskem tekmovanju, ki ga organizira Univerza v Oxfordu. SPCO vsak semester izvede dva razprodana koncerta z ambicioznim in vznemirljivim programom na odrih dvoran kot so St. Peter’s College Chapel, Holywell Music Room in Sheldonian Theatre. Kritiki orkester opisujejo kot ‘neverjetno ekspresiven’, z ‘navdušujočo intenziteto’ in ‘razkošno kakovostjo tona’ (Oxford Culture Review, 2016).  
Julija 2017 bo SPCO pripeljal Mahlerja nazaj v Alpe. Z Deveto simfonijo bodo nastopali v treh krajih, kjer je Mahler preživljal poletne mesece v gorskih kočah: v italijanskem Dobbiachu, kjer je simfonija nastala, in ob Vrbskem  in Atterskem jezeru v Avstriji. Gre za unikaten projekt, saj doslej še ni bilo orkestra, ki bi v teh krajih izvajal Mahlerjevo simfonijo, kaj šele, da bi v turnejo vključil vse tri njegove simfonije. Koncerti so organizirani v sodelovanju z Mednarodnim društvom Gustava Mahlerja s sedežem na Dunaju ter ob pomoči mnogih drugih festivalov in društev. Orkestru je v svojimi nasveti in znanjem radodarno pomagal tudi prof. Peter Franklin, eden glavnih svetovnih poznavalcev Gustava Mahlerja.

Kot orkester je SPCO tesno povezan z Mahlerjem in njegovo glasbo. Nastopal je že z njegovo Četrto in Peto simfonijo, februarja 2017 pa so izvedli Šesto v gledališču Sheldonian v Oxfordu. Z izvedbo Devete v tej čudoviti naravni kulisi visokih gorskih očakov in svetlikajočih se jezer, ki so bila za Mahlerja tako pomembna, bo turneja postala resnično izjemna.
Izdelava: MMstudio