Anke Schittenhelm /violina

6. - 15. 7.
350 evrov






Anke Schittenhelm se je rodila v nemškem mestu Bruchsal. Pri 16 letih se je na visoki šoli za glasbo v mestu Karlsruhe udeležila mojstrskega tečaja pri prof. Ulfu Hoelscherju. Študij je nadaljevala na konzervatoriju v Bernu pri prof. Igorju Ozimu, kjer je pridobila pedagoško diplomo. Kasneje se je izobraževala na konzervatoriju za glasbo v Cincinnatiju (ZDA) v razredu prof. Dorothy Delay, ki ga je zaključila z umetniško diplomo z odliko.

Svoje umetniško znanje je izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri Wolfgangu Marschnerju, Yfrah Neaman, Tokijskem godalnem kvartetu in Kvartetu Lasalle.

Pri 24.-tih letih je postala prva koncertna mojstrica simfoničnega orkestra Hofer (Hofer Symphonie Orchestra). Tri leta pozneje so ji ponudili mesto gostujoče profesorice na Wesleyan University v ameriškem mestu Bloomington. Od leta 1999 poučuje na Univerzi za glasbo in umetnost v Gradcu.

Anke Schittenhelm je zmagovalka mnogih glasbenih tekmovanj, med katerimi je tudi „International Starling Competition".

Od leta 1999 živi v Gradcu, kjer je ustanovila komorni orkester Capella Calliope. Od leta 2002 deluje tudi kot umetniška vodja mednarodnega dogodka Dnevi komorne glasbe in mojstrskih tečajev v Raumbergu na avstrijskem Štajerskem, od leta 2004 pa je tudi vodja sekcije Evropskega združenja glasbenih učiteljev za godala za avstrijsko Štajersko.

Anke Schittenhelm na mednarodnih koncertnih odrih nastopa s svojim komornim orkestrom Capella Calliope, na solističnih nastopih pa jo pogosto spremljata pianistki Annamaria Bodoky-Krause in Ekatarina Taropolkaja.

V svojem delovanju največ pozornosti posveča zgodnjemu izobraževanju nadarjenih mladih glasbenikov in je članica odbora „Musik der Jugend" (Glasba mladih) za celotno Avstrijo. 
Leta 2012 je bila Anke Schittenhelm imenovana na položaj vodje oddelka za godala, leta 2012 pa je postala izredna profesorica in članica Senata Univerze za glasbo in umetnost v Gradcu.
Izdelava: MMstudio