5.7. 20:30  Blejski grad, Viteška dvorana

BERLIN  TOKYO QUARTETKvartet Berlin-Tokio

Gavriil Popov (1904-1972):
Godalni Kvartet Op. 61 v c-molu "Kvartet-Simfonija" (1951)
* Predstavitev premiernega posnetka
 
- Allegro eroico e molto risoluto
- Presto leggierissimo, volando
- Adagio cantabile colla dolcezza poetico
- Allegro giocoso


"Igranje Kvarteta Berlin-Tokio odlikuje iskrenost, njihov entuziazem in ljubezen do glasbe pustita za seboj močen vtis."

-Toshio Hosokawa

Idejni oče imena "Berlin-Tokio" je bil slavni japonski komponist Toshio Hosokawa med gostovanjem skupine na mednarodnem Festivalu Takefu. Ti dve svetovni metropoli igrata za te mlade glasbenike poglavitno vlogo, prav tako kot tudi povezava in življenje med njima. Zato ni nobeno čudo, da čutijo močno navezanost do komponista Béle Bartóka in njegove sinteze med Vzhodom in Zahodom.

Kvartet je bil ustanovljen leta 2011 iz takratnih študentov obeh Visokih Šol nemške prestolnice. Le nekaj mesecev za tem so poželi svoj prvi velik uspeh z nagrado "Jeunesses Musicales Germany" na tekmovanju ARD leta 2012 v Münchnu. Temu je leta 2014 sledilo tekmovanje Orlando, kjer so prejeli prvo nagrado in nagrado publike.

Prav tako so bili ovenčani na prestižnih mednarodnih tekmovanjih, kot so „Salieri Zinetti" v Veroni (druga nagrada, nagrada publike), "Young Concert Artists Audition New York" (druga nagrada), „Franz Schubert" tekmovanje v Grazu (tretja nagrada), tekmovanje "Carl Nielsen" v Copenhagnu (druga nagrada, nagrada za najboljšo izvedbo Carla Nielsena), tekmovanje "Joseph Joachim" v Hannovru (tretja nagrada), ter nagrada „Prix Irène Steels-Wilsing" tekmovanja Bordeaux v Franciji.

Podprle so jih mnoge mednarodne fundacije, med drugimi "Matsuo Academic Foundation Tokyo" in nemška "Ottilie Selbach Redslob Foundation".

Oktobra 2014 so prejeli nagradno štipendijo fundacije "Irene Steels-Wilsing" in leta 2015 so postali „HSBC Laureati" francoskega festivala „Aix en Provence".

Ansambel je nastopil na neštetih mednarodnih odrih, kot so Berlinska Filharmonija, Laeiszhalle v Hamburgu in Concertgebouw v Amsterdamu. Prav tako redno gostujejo na festivalih, med drugimi "Oslo Chamber Music Festival", "Takefu International Music Festival" na Japonskem, nemški "Heidelberger Frühling", ter Davos Festival v Švici, kjer so med drugim izvedli tudi Godalni Kvartet št. 2 Mortona Feldmana, ki traja nepretrgano pet ur in pol. Med letoma 2020 in 2021 so v čast Ludwiga van Beethovna izvedli dva popolna cikla z vsemi njegovimi godalnimi kvarteti.

Glasbene impulze so prejeli od slavnih pedagogov in glasbenikov: Oliver Wille, David Alberman, András Keller, Gerhard Schulz, Hartmut Rohde, Johannes Meissl, Jean-Guihen Queyras, Heime Müller, Eberhard Feltz, Artemis Kvartet, Kvartet Arditti idr.

 
Od leta 2014 držijo podaljšano rezidenco v novo zgrajeni dvorani Fukinoto v Sapporu, kjer so že posneli vse kvartete Béle Bartóka in kompleten opus 76 Josepha Haydna. Leta 2021 so ustanovili samostojno glasbeno založbo "QBT Collection" in jo krstili s prvič posneto "Kvartet-Simfonijo" Gavriila Popova. Zgoščenka je že prejela najvišje ocene svetovnih kritik.

Izdelava: MMstudio