COLCHESTER GRAMMAR SCHOOL

5. 7., ob 20.30, Festivalna dvorana Bled


Vstopnina: 15€Zborovska glasba 

Šolski zbor, ki vsako leto šteje približno 80 dijakov, izvaja raznolik repertoar, ki vključuje tako zahtevne zborovske skladbe (med katerimi je denimo tudi Rekviem Gabriela Urbaina Fauréja), kakor tudi aranžmaje priljubljenih skladb (na primer venček pesmi iz filmov o Jamesu Bondu). Zbor redno koncertira zunaj šole – enega pomembnejših nastopov je imel oktobra 2013, ko je v cerkvi sv. Botolpha izvedel Rekviem Johna Rutterja ter Oboroženega moža Karla Jenkinsa, kakor tudi druge skladbe iz angleškega liturgičnega repertoarja. V tem letu se zbor še posebej veseli nastopa v Chartreski katedrali. 

Komorni zbor šteje 24 pevcev, ki morajo najprej uspešno opraviti avdicijo. Mladi pevci najraje izvajajo stilsko raznolik repertoar brez glasbene spremljave. Nazadnje so z velikim uspehom izvedli dva Božična moteta Francisa Poulenca in priredbo skladbe Onkraj Mavrice (Over the Rainbow) Harloda Arlena, pod katero se je podpisal Guy Turner.  

V okviru šole deluje še vrsta a cappella zasedb, ki izvajajo tako tradicionalni repertoar kot tudi venčke sodobnih pop skladb. Njihovi nastopi so vselej najbolj pričakovana poslastica na koncertih, ki zaznamujejo konce šolskih semestrov. Instrumentalna glasba

Orkester dijakov višjih razredov se lahko pohvali z zelo dobro kakovostjo igranja, saj se s precejšnjim uspehom loteva tako zahtevnega repertoarja kot je na primer delo Uvertura 1812 Petra Iljiča Čajkovskega ali glasba iz filma Superman Johna Williamsa. Na šoli se urijo tudi številne manjše zasedbe, v katerih igrajo dijaki srednjih ali nižjih razredov, ki imajo tako priložnost za še kako potrebno pridobivanje samozavesti ter vseh spretnosti, potrebnih za kakovostno izvajanje glasbe. 

Komorni orkester je sestavljen iz godalcev, ki se jim občasno pridružijo še pihalci, odvisno od  repertoarja, ki ga mladi glasbeniki igrajo. Tudi to zasedbo, čigar članstvo se prav tako izpopolnjuje potom avdicij, odlikuje kakovostno izvajanje tako zahtevnih glasbenih del, kot so Romunski ljudski plesi Bele Bartoka ali Meditacija Julesa Masseneta.
.
Šolski Big band se lahko prav tako pohvali s kakovostnim izvajanjem džezovskih standardov, saj so člani tega orkestra pogosto tudi člani Orkestra dijakov višjih razredov.
Na šoli deluje še kopica drugih instrumentalnih ansamblov, ki gojijo različne glasbene sloge in igrajo na različne instrumente - Ansambel saksofonov, Kitarski ansambel, Pihalni kvartet, Šola roka, Džezovski ansambel (ki raziskuje področje improvizacije), Orkester dijakov srednjih razredov, Orkester dijakov nižjih razredov in Tolkalni ansambel.


Izdelava: MMstudio