SAME BABE in JANI KOVAČIČ

4. 7., ob 20.30, Festivalna dvorana Bled


Vstopnina: 15€
Zasedba Same babe, foto: Janez Pelko

Skupina SAME BABE je nastala spomladi 2003, da bi sodelovala na literarni večerji, posvečeni pesniku Janezu Menartu. Nastopila je na vseh pomembnejših šansonjerskih, etno in sorodnih festivalih v Sloveniji in izdala tri albume: zgoščenko uglasbene poezije Janeza Menarta Za ljubi kruhek in njene črne črne lase (Sanje, 2007), Terezijanske (ZKP RTV Slovenija / Sanje, 2011), na kateri je predstavila avtorske pesmi, svoje videnje ljudskih pesmi in uglasbitve priznanih slovenskih pesnikov (Kajetan Kovič, Frane Milčinski – Ježek) ter po zmagovalni pesmi festivala slovenskega šansona poimenovan konceptualni in v celoti avtorski album Dobri možje (Pivec, 2013), ki je predstavil skupino v še bolj drzni luči kot že sicer. Po mnenju kritikov album predstavlja vzorčni primer alternativnega šansona tako na glasbeni kot na besedilni ravni (avtor besedil je Viki Baba). In če se Same babe že prej niso prav nič žanrsko omejevale, a jih je zvočno vendarle označeval »skiffle« zvok štiričlanske akustične skupine, bend zadnje čase deluje v razširjeni šestčlanski zasedbi, kar mu je omogočilo še bistveno bolj razširiti svojo zvočno sliko – vse od intimnih a cappella in akustično-minimalističnih skladb pa do polnokrvnega rocka, pogosto s primesmi jazza in funka. To je skupina dokazala ravno na novi plošči Vraži bend (2018), ki je tako prvi »električni album« zasedbe.

O albumu VRAŽJI BEND

Ko so bile Same babe že drugič povabljene v znamenito oddajo Izštekani na Valu 202, se je bend odločil sestaviti poseben program, ki bi zasedbo »razgalil do obisti«. Namreč, ker so bile Same babe že v izhodišču akustični bend, ki pa se predvsem zadnja leta vse pogosteje pojavlja tudi v elektrificirani obliki, ne bi bil ne za ustvarjalce in ne za poslušalce nikakršen izziv vztrajati zgolj pri enem od obeh aranžerskih prijemov. Skupina se je torej raje navezala na idejo »izštekanosti« v smislu posebnega intimega (ob)čutenja ter se tako odločila, da se intimno razgali na način, da pred poslušalce razgrne zgodbo benda in njegovih članov. In paradoksalno se glasbeniki skozi lastno zgodovino niso sprehodili s pomočjo preverjenih »koncertnih hitov« temveč s pomočjo novih komadov – tako avtorskih pesmi, kot tudi nekaterih uglasbitev »žmohtnih« pesnikov ter celo nekaterih priredb, ki so zaradi določenih razlogov pač povezane z zgodovino »Vražjega benda«. In te pesmi so se sedaj, preko ovinka skozi zagrebški studio Kramasonik, znašle na četrti plošči skupine. 

Na albumu je kot vokalistka gostovala Maja Pedatoria, tudi sicer zadnja leta redna gostja na koncertih zasedbe. S svojim komentarjem pa se je na plošči oglasil celo znameniti pesnik Ervin Fritz, ki je s tem tudi »vokalno debitiral«, in to kljub bogati zapuščini zimzelenih tekstov, ki jih je že do sedaj prispeval v zakladnico slovenskega šansona.

Člani zasedbe:
- Miha Nemanič: vokal, orglice, tamburin, šejker; 
- Marko Voljč: vokal, trobenta, tamburin, šejker; 
- Marko Jelovšek: vokal, kontrabas, kitara; 
- Matjaž Ugovšek – Ugo: vokal, kitare; 
- Viki Baba: vokal, kitara, tekstopisec.

--- 
O Babah so zapisali:

Kamor si hudič sam ne upa, pošlje Same babe …
Radio Študent

Same babe so dragulj, ki ga bo zgodovina slovenske popularne glasbe uvrstila nekam med Ježka, Sepeta, Marka Breclja, Buldožerje, Ano Pupedan in slovenski pank. Bend, ki preprosto zveni. Bend, ob poslušanju katerega te ne zanima, kaj je in kaj ni in iz česa je in iz česa ni njihova muzika. Ker preprosto uživaš. In veš, da so to Same babe. Ker noben drug bend ne zveni tako. Tako odlično!
Jure Longyka, Val 202

Album velja za vzorčni primer alternativnega šansona. /…/Same babe so tudi ena redkih zasedb, ki besedila uspešno začinijo z obilno mero duhovitosti in humorja. 
Zdenko Matoz, Delo

Kakšen album! Tja ob skupine Buldožer, Zmelkoow, Ana Pupedan, Iztoka Mlakarja gredo z Dobrimi možmi prijetni zafrkanti Same babe. 
Jaša Lorenčič, Večer 

 
Že prsti ene roke bi zadostovali, da bi prešteli resnično duhovite, pronicljive in prepričljive glasbene kolektive na domači sceni; in med njimi bi skupina Same babe brez pomisleka predstavljala sredinca. Tale karizmatična gesta roke v marsičem ponazarja njihov odnos do domnevnih pravil v glasbenem cirkusu, želenega vedenja in dovoljenih besed. /…/Energija Samih bab je neuničljiva. Glasba, ki ti zleze pod kožo in te ne spusti do zadnjega tona.
Andrej Predin, Slovenske novice

Same babe so oblikovale glasbeno-poetično govorico, ki je morda še najbolj primerljiva vrhuncu ustvarjalnega obdobja hrvaških Haustorjev  ali domačih Buldožerjev …
Katarina Juvančič, Muska

Težko se je spomniti še kakega benda, ki bi znal in si upal na eno samo ploščo uvrstiti in smiselno povezati tako raznorodne žanre in tematike. Same babe tako ostajajo posebnost na domači sceni, tako po slogovnem kolažu, ki ga spretno sproti sestavljajo, razdirajo in znova lepijo, kakor tudi po pronicljivem mešanju pikrih in zbadljivih komentarjev z bolj »običajno« ljubezensko tematiko.
Mario Batelić, radio Študent

Člani Samih bab so z novo ploščo, ki nosi naslov Dobri možje, poglobili družbenokritični sarkazem do stopnje, ki potegne usta v kisel nasmeh. Izdelek ima vse atribute resnega in poglobljenega uvida v bivanjsko stvarnost našega okolja, čeprav tega z nekaterimi postavkami presega in na trenutke zadiši po univerzalni kritiki zahodne civilizacije. Sliši se patetično in (skoraj) preveč resno, pa vendar, Same babe nam dihajo za ovratnik s take vrste poezijo, ki špika in dreza v rano naše konformistične narave.
Jože Štucin, Odzven

Hja, potem ni odveč trditi, da je nov album Samih bab točno to, česar nam v deželi obupno manjka: odličen angažiran album, spretno napisan ter sestavljen, najprej z zavedanjem korenin in zgodovine, nato pa s prenosom teh korenin in zgodovine v avtorsko, ki z intertekstualnimi prijemi naslika zlaganost vsega, kar je »naše«, kar si svojimo …
Matej Krajnc, Nova Muska


Več: 
www.samebabe.org
https://www.facebook.com/samebabeband/

Izdelava: MMstudio