SAEWON in BOKJOO SUH

2. 7., ob 20.30, Cerkev sv. Martina


Vstopnina: 15€
Bokjoo Suh-Cho se je rodila v Seulu v Južni Koreji. Svojo pot kot pianistka je začela na Srednji šoli za umetnost in glasbo v Seulu. V Koreji je zaključila tudi študij na glasbenem kolidžu na Univerzi za ženske EWHA. V Evropi je študirala na Visoki glasbeni šoli v Kölnu pri profesorju Günterju Ludwigu in študij klavirja zaključila z zaključnim izpitom iz umetnosti. V Kölnu je tudi pridobila diplomo in uspešno opravila koncertni izpit v sklopu zaključnega izpita iz umetnosti pri glavnem predmetu Interpretacija skladbe pri profesorju Hartmutu Höllu, partnerju Dietricha Fischerja Dieskauja. Študij na Visoki glasbeni šoli na Dunaju pri profesorju Paulu Baduri Skodi je Bokjoo Suh-Cho zaključila z diplomo iz klavirja. Izobraževanje na področju komorne glasbe je opravila pri kvartetu Amadeus v Kölnu.

Kot pianistka je znana po številnih nastopih na koncertih. Z nastopi na naslednjih prireditvah je postala znana in se uveljavila v glasbenih krogih: kot solistka je nastopila z univerzitetnim orkestrom v Seulu in s Seulskim filharmoničnim orkestrom, nastopila je na različnih klavirskih večerih v Seulu, Bonnu, Kölnu, na Dunaju in Islandiji ter na koncertih komorne glasbe v Švici in Avstriji, v Seulu ter v nemškem Essnu, Kölnu in Bedburgu. Sledila sta glasbeni večer (Schubertova »Lepa mlinarica«) in televizijski posnetek nemške televizijske postaje WDR v Kölnu. Svoje znanje je dokazala tudi na spominskem koncertu ob 150. obletnici rojstva Maxa Brucha (trio koncert) v Kölnski filharmoniji in kot uradna spremljevalka na klavirju na mednarodnem tekmovanju za violino in klavir, ki ga prireja fundacija Georga Kuhlenkampffa. 
Profesorica Suh-Cho že od leta 1991 poučuje na Koroškem deželnem konservatoriju, kjer je komorna glasba pomembno področje njenega dela. 


Saewon Suh je rojen v Seulu v Južni Koreji. Svojo glasbeno pot je začel na Srednji šoli za umetnost in glasbo v Seulu. Študij je nadaljeval na Narodni univerzi v Seulu, na Visoki glasbeni šoli v Kölnu in na konservatoriju v Bernu, kjer je diplomiral z odliko in postal solist. Njegovi učitelji so bili med drugim Lee Jong-Suk v Koreji, Igor Ozim v Bernu in Kölnu ter kvartet Amadeus v Kölnu. Nadalje je prejel prestižno nagrado Tschumi, ki jo podeljuje družba Musikgesellschaft Bern. Kritiki so bili navdušeni: »… Nalogo obvlada z dovršeno tehniko, izjemno subtilno tonsko kulturo in presenetljivo intenziteto, z jasnim, sproščenim vodenjem loka ter z zrelo lirično in tudi dramatično prepričljivo ekspresivnostjo.« (Der Bund, Bern, 1990) 
Suh je prejel nagrade na več narodnih in mednarodnih tekmovanjih (med drugim na tekmovanju Tiborja Varge v Sionu in na tekmovanju Tonger v Kölnu). Saewon Suh je nastopal na različnih koncertih komorne glasbe in recitalih v Koreji in Evropi s priznanimi glasbeniki, med drugim Johannesom Kropfitschem, Elisabetho Kropfitsch, Stefanom Kropfitschem in Tamasom Vargo (solo čelistom pri Dunajskih filharmonikih). Kot solist je igral med drugim z Bernskim simfoničnim orkestrom, s Seulskim filharmoničnim orkestrom, z orkestrom profesorjev Seulske narodne univerze, s Koroškim simfoničnim orkestrom, s Seulskim komornim orkestrom, z Avstrijsko-korejsko filharmonijo, s Kölnskim visokošolskim orkestrom, s komornim orkestrom Academia Ars Musicae in s skoraj vsemi mestnimi orkestri v Koreji ter s simfoničnimi orkestri mest Bucheon, Incheon, Kwangju in Cheongju. Kot solist je igral tudi v Dunajskem glasbenem društvu. Njegov repertoar zajema dela Bacha, Mozarta, Beethovna, Paganinija, Brahmsa, Sibeliusa, Prokofjeva in Albana Berga. Profesor Suh redno vodi tečaje v Avstriji (Šentpavel v Labotski dolini, Imst), na Bledu, v Italiji (Verona) in Koreji (Univerza Dongguk v Seulu, Univerza v Ulsanu) ter sodi danes med najbolj iskane učitelje. Od leta 1991 poučuje na Koroškem deželnem konservatoriju.


Izdelava: MMstudio