5. 7. 2018, ob 20.30

Festivalna dvorana BledV sodelovanju z britansko agencijo OneStage v Sloveniji že vrsto let gostimo zanimive mladinske vokalno-inštrumentalne zasedbe v starosti od 12 do 20 let, za katere je značilno, da poleg svojega rednega šolanja na osnovnih, srednjih ter višjih in visokih šolah z veliko ljubeznijo in predanostjo gojijo tudi različne zvrsti glasbe. Tokrat vas vljudno vabimo, da si v Festivalni dvorani Bled, v okviru Festivala Bled, ogledate še enega v nizu kakovostnih poletnih koncertov angleške zborovske glasbe,  jazzovskih standardov in klasičnih glasbenih del za godalne zasedbe v izvedbi mladih glasbenikov - pevskega zbora, jazz banda in godalnega ansambla - iz Šole Leys v Cambridgeu (Velika Britanija).  

Program

Zbor:
Locus Iste – Anton Bruckner
Ave Verum – Wolfgang Amadeus Mozart
Irish Blessing – Robert Chilcott
All Things Bright and Beautiful - John Rutter
If Needed - odlomki iz Jazzovske maše Roberta Chilcotta
 
Jazz Band:
Tequila
Big Noise from Winnetka
 
Godalni ansambel: 
Highland Cathedral – James Kazik
Palladio – Karl Jenkins
Gabriel’s Oboe – Enrico Morricone 
(s solo nastopom oboista)

O mladih glasbenikih 

Na poletni turneji po Sloveniji se nam bodo, kot že rečeno, pod vodstvom izkušenega glasbenega vodje Maxa Kenworthyja predstavile tri glasbene zasedbe iz Šole Leys v Cambridgeu (Velika Britanija) – pevski zbor, jazz band ter godalni ansambel. V gostujoče glasbene skupine so vključeni mladi glasbeniki in šolarji vseh starosti, ki se redno izobražujejo na Šoli Leys. Vsi ansambli redno vadijo in nastopajo tako v okviru šolskih obveznosti, kakor tudi na prireditvah po vsem Cambridgeu.  Prisluhnili bomo njihovemu izboru del iz zgodovine zahodnega glasbenega repertoarja – angleški zborovski glasbi, jazzovskim standardom in klasičnim glasbenim delom za godalne zasedbe. 

Glasbeni vodja Max Kenworthy

Max Kenworthy, ki prihaja iz Yorkshira, je glasbeni direktor na Šoli Leys v Cambridgeu od septembra 2016. Pred tem je bil šest let pomočnik glasbenega vodje in organist na Kolidžu v mestu Ardingly, v Zahodnem Sussexu. Kot glasbenik v samostojnem poklicu je uprizarjal recitale po vsem svetu, kot organist, pianist, pevec in dirigent pa je sodeloval tudi pri številnih drugih projektih - snemanjih zgoščenk, televizijskih in radijskih oddaj ter na številnih gostovanjih.

Svojo glasbeno kariero je začel graditi kot korist pod vodstvom profesorjev Christopherja Dearnleya in Johna Scotta v Stolnici sv. Pavla v Londonu. Igranja na orgle se je začel učiti že na klasični gimnaziji v Bradfordu, izobraževanje na tem področju pa je nadaljeval v Rochestrski stolnici. Po tem je prejel še štipendijo za izobraževanje  na Kolidžu Brasenose v Oxfordu, kjer je kot glasbenik tudi diplomiral. 

Opravljal je številne dolžnosti v cerkvah in stolnicah, med drugim v Župnijski šoli v Hampsteadu, v Londonu, Stolnici sv. Paula v Wellingtonu na Novi Zelandiji, kjer je bil pet let pomočnik glasbenega vodje, pred kratkim pa je deloval tudi kot glasbeni vodja v cerkvi Vseh svetih v Hovu in Cerkvi sv. Wilfrida v Heywards Heathu.  

Nastopal je z najrazličnejšimi glasbenimi zasedbami, ljubiteljsko pa se je ukvarjal tudi z glasbenim novinarstvom, snemanjem za radio in televizijo ter se preizkusil tudi kot jazzovski glasbenik. S solo orgelskimi recitali je nastopil na številnih prestižnih prizoriščih, med drugim tudi v Stolnici sv. Pavla in Westminstrski stolnici v Londonu. Ko mu to dopušča čas, zaigra v orgelskem duetu ‘Four Hands / Four Feet’ z Nicholasom Grigsbyjem. Glasbenika sta skupaj tudi veliko gostovala. Njuno zadnje sodelovanje ju je denimo popeljalo v New York in na Bermudski festival, februarja 2014. Max Kenworthy je posnel nekaj zgoščenk, pri čemer je sodeloval s številnimi ansambli in zbori v Veliki Britaniji. Igranja na orgle se je učil tudi pri takšnih znanih profesorskih imenih kot so Roger Sayer, David Goode, Jeremy Filsell in Colin Walsh.

Poročen je z Lauro, s katero imata dva otroka. Je pridruženi član Kraljevega kolidža za organiste. 

Več o glasbenem vodji na: www.maxkenworthy.com

Vstopnina: 12€. Nakup vstopnic (gotovina) je mogoč vsak dan med 9. in 18. uro v preddverju Festivalne dvorane Bled in uro pred začetkom koncerta na prizorišču.Izdelava: MMstudio