10. 7. 2018, ob 20.30

Blejski grad, Viteška dvorana


Vstopnina: plačilo vstopnice na Blejski grad.
Družinski Klavirski Trio Rupnik sestavljajo violinistka Manca (1996), študentka 3. letnika Univerze Mozarteum, Salzburg v razredu prof. Rainerja Schmidta, pred tem še prof. Igorja Ozima,  violončelist Nejc (2000), dijak 3. letnika Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Karmen Pečar Koritnik in pianist Anže (1998), študent 1. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Tatjane Ognjanovič. Vsi trije so večkratni nagrajenci državnih in mednarodnih tekmovanj.

Trio je začel z delovanjem pod mentorstvom prof. Kaje Stražar in prof. Urše Kržič  na Glasbeni šoli Vrhnika.  Od 2013 do 2016 je deloval v okviru Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza, od jeseni 2017 pa deluje v okviru Akademije za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Janeza Podleska.

Klavirski trio Rupnik se uspešno udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj. Maja 2011 je na svojem prvem mednarodnem tekmovanju »Festival Gudaća 2011« v Sremski Mitrovici prejel 1. nagrado, 100 točk ter laureat, decembra istega leta pa na mednarodnem tekmovanju »Paolo Spincich« v Trstu prav tako 1. nagrado in 100 točk.

Maja 2012 je na mednarodnem tekmovanju »Stringfest« v Sremski Mitrovici osvojil 1. nagrado in 100 točk. Aprila 2013 je na mednarodnem tekmovanju »Svirel« v Štanjelu prejel zlato plaketo in posebno nagrado. Marca 2014  je trio na  državnem tekmovanju - TEMSIG osvojil zlato plaketo, 1. nagrado ter posebno nagrado. Decembra 2015 je na 5. tekmovanju slovenskih inštrumentalnih komornih skupin »Primož Ramovš« prejel 1. nagrado ter snemanje za Radio Slovenija. Aprila 2016 je na 8. Mednarodnem tekmovanju »Svirel« v Goriških Brdih prejel 100 točk in postal zlati finalist. Marca 2017  je trio na državnem tekmovanju - TEMSIG osvojil zlato plaketo, 1. nagrado, 100 točk ter posebno nagrado za najboljšo interpretacijo skladbe.
Klavirski trio Rupnik je prejemnik Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za izjemne študijske uspehe in zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole za leto 2015.

Trio se predstavlja tudi z nastopi doma in v tujini. Decembra 2013 je trio samostojno nastopil v okviru cikla »Glasbene nedelje v Unionu s prof. Lorenzem« v Modrem salonu Grand hotela Union.  Aprila 2014  se je predstavil na samostojnem koncertu v okviru Mednarodnega cikla »Mladi virtuozi« Festivala Ljubljana in nato še s  samostojnim koncertom v Rimu.  Aprila 2015 je nastopil v okviru Glasbene mladine ljubljanske v ciklu »Dobimo se na Magistratu«, julija v okviru Festivala Bled na »Večeru ruske glasbe za klavirski trio« v Grand hotelu Toplice, septembra v okviru »Gallus Festa 2015« v  Idriji na gradu Gewerkenegg ter nato še oktobra v ciklu »La domenica a Duino« v Devinu.

Aprila 2016 je trio v okviru Imaga Sloveniae nastopil na samostojnem koncertu v spomin bratoma Primožu in Tomažu Lorenz v Rdeči dvorani Magistrata v Ljubljani, ter nato še julija  v Mestnem muzeju Ljubljana. Septembra se je predstavil na koncertu »Festival Vrhnika« na Vrhniki, oktobra pa še na otvoritvenem koncertu Mednarodnega glasbenega cikla« Mladi virtuozi« Festivala Ljubljana v Viteški dvorani Križank.

Aprila 2017 se je trio predstavil v Slovenskem kulturnem centru »Korotan« na Dunaju, novembra na samostojnem koncertu v Glasbeni šoli Celje in nato še v začetku decembra za Glasbeno mladino ljubljansko v ciklu »Ob klavirju« v Osterčevi dvorani Slovenske filharmonije. Konec decembra je trio nastopil kot gost Darje Korez Korenčan na tradicionalnem prednovoletnem srečanju v Galeriji Krka.

Nejc igra violončelo goslarske mojstrice Katharine Abbühl (l.2011), Manca pa violino  goslarskih mojstrov Alessandra Crillova in Katharine Abbühl  "Sub spirito" (l.1999) iz Cremone. 

      
Več na naslednji povezavi https://www.facebook.com/TrioRupnik/.
Izdelava: MMstudio