15. 7. 2018, ob 20.30

Festivalna dvorana Bled


Slovensko fusion skupino Moonlight sky sestavljajo štirje vrhunski glasbeniki, Miha Petric, Janez Moder, Žiga Kožar in Jan Sever, ki so med drugim tudi skladatelji in aranžerji. Na glasbeni sceni, kjer navdušujejo z žanrsko raznoliko glasbo, so že 16 let. 

Moonlight Sky v zadnjem času sodelujejo s priznanim harmonikašem Markom Hatlakom, s katerim so posneli tudi videospot in s klarinetistom Goranom Bojčevskim. Med večje uspehe štejejo promocijski koncert ob izidu četrtega albuma The Four v SiTi teatru novembra 2016, samostojni koncert v SNG Drami v Ljubljani leta 2015, istega leta pa so kot edini slovenski fusion bend nastopili tudi v ljubljanski Operi.

Jeseni 2016 so izdali četrti album, ki so ga posneli v studiu RSL. Aranžmaji so sad skupnega dela skupine. Na albumu The Four je osem instrumentalnih avtorskih skladb, v katerih se prepleta jazzovska svoboda z živahno energičnostjo, povezuje pa ju ljubezen skupine do kompleksnejših ritmičnih in melodičnih elementov. Za zvočno podobo albuma je poskrbel Matej Gobec, eden najvidnejših oblikovalcev zvoka pri nas, ki je bil tudi producent. Album je že požel izvrstne kritike slovenske in tudi tuje kritiške javnosti.

Izseki iz recenzij:

"Fantje so svoj prvenec izdali pred desetimi leti, a še vedno navdušujejo s svojo energijo, ki nam ponuja instrumentalni jazz/rock, ki bo všeč tudi tistim, ki so nekoč poslušali Return To Forever, Al Di Meolo in tako dalje." (Dragan Bulič o najboljšem albumu leta 2016 v Slovenskih novicah)

"Nobenega dvoma ni, da so kitarist Miha Petric, baskitarist Janez Moder, bobnar Žiga Kožar in klaviaturist Jan Sever izvrstni inštrumentalisti in hkrati tudi močni avtorji in izjemni izvajalci v živo. To so sinoči spet pokazali v ljubljanskem SiTi Teatru, ko so predstavili svoj četrti album The Four." (Zdenko Matoz, Delo: http://www.delo.si/kultura/glasba/moonlight-sky-v-cetrto.html)

"The Four is a very impressive album and should appeal to those who enjoy fusion, liberally flavoured by contemporary jazz. This is a release that has no qualms about displaying its jazz roots and influences, in the delightful arrangements that so crisply illuminate the players' prowess and mastery over their respective instruments. It is an imposing and rewarding album. Its compositions are complex and the arrangements are striking. The players perform the pieces with an abundance of warm-hearted feeling and are able to convey the band's creative vision with consummate technical expertise." (Owen Davis, Dutch Progressive Rock, http://www.dprp.net/reviews/2016-059.php#moonlightsky)
 
"Četrta plata najde pot v poslušalca skozi uho, vendar nato jadra po hitrem vlaku v glavi. Glasba je orkestralna, vodi pa jo emocionalen naboj, kar razbije predsodke, da morata biti fusion ali progressive rock matematična, disharmonična in da zanimata le tiste, ki ustvarjajo podobno glasbo, ali, kar je še hujše, le izvajalce same. Gotovo ste že slišali primerjavo solo točke z masturbiranjem, kajne? Tukaj ni bojazni za take opazke: Moonlight Sky je emocionalen, če igra hitro, zelo hitro, počasi ali zelo počasi. Vse se nekako postavi na svoje mesto. Vse dobi zvočni smisel, neko logiko, pa čeprav je bend sila nepredvidljiv in rad sredi skladb preseneča in vpeljuje takšne in drugačne vložki, spreminja tempo ter zvišuje in znižuje glasnosti. Glasba zasedbe Moonlight Sky na ploščku The Four je, z eno besedo, močna." (Izak Košir, SIGIC: http://www.sigic.si/stirje.html)

"Veliko je razlogov, zaradi katerih pravijo, da je glasba Moonlight Sky najboljša v živo, eden izmed njih je tudi ta, da se glasba lažje približa poslušalstvu. Odlični glasbeniki znajo s svojo energijo sicer ogreti sleherno občinstvo, bo pa novi material zanimivo slišati tudi, ko se bodo spet ustavili v Prulčku in pripravili zares sproščen špil." (Jernej Butara, Radio Študent: https://radiostudent.si/glasba/rš-recenzija/moonlight-sky)

"Zvočna nadgradnja s prihodom  Jana Severja je vsekakor prinesla nekaj zares navdušujočih rezultatov, zato je bila odločitev, da band iz tria spet postane kvartet, nadvse modra poteza, medtem ko je za kakovostno produkcijo poskrbel priznani producent Matej Gobec. Končni rezultat je njihov najbolj zrel izdelek do zdaj." (Peter Podbrežnik, Rockline: http://www.rockline.si/podrobnosti-recenzije/the-four-11841)

"The Four je izvrsten izdelek, vreden oznake odličnega briljanta najlepšega sija in ostaja vsekakor na predvajalniku vsaj tako dolgo, kot je ostal prvenec, s katerim se je kemija zaljubljanja tako naravno začela. Sedaj se emocije in sentimenti le poglabljajo. Moonligh Sky, bravo!" (Sandi Sadar Šoba, Rockonnet:
http://www.rockonnet.com/2016/11/moonlight-sky-the-four)

Posnetki:

Moonlight Sky Live from SiTi teater: https://www.youtube.com/watch?v=vOLSWzBHPIE
Makedonska: https://www.youtube.com/watch?v=49zugtiJZ7w
Jovano, Jovanke: https://www.youtube.com/watch?v=Mt6569_M0Is
Microcosm feat. Marko Hatlak: https://www.youtube.com/watch?v=608fY_UUO4I

Vstopnina: 12€. Nakup vstopnic (gotovina) je mogoč vsak dan med 9. in 18. uro v preddverju Festivalne dvorane Bled in uro pred začetkom koncerta na prizorišču.

Izdelava: MMstudio